maandag 30 mei 2011

Jumping Crocs (Darwin)

Een van de dagtochten begon op de Adelaide River. Enkele tientallen kilometers buiten Darwin.
Darwin en omgeving zijn o.a bekend om de zoet- en zoutwater krokodillen. In het bijzonder de gevaarlijke/agressieve zoutwater krokodil. 's Wereld grootst levende reptiel. Mannetjes 4 tot ruim 5 meter lang en wegen 600 tot 1000 kilo. Vrouwtjes beduidend kleiner. Ze zwemmen ook in de open zee. In Darwin en omgeving is dan ook weinig strandleven mogelijk.
Veilig op de boot is het wel te doen. Kleinere bootjes zijn niet voor niets van ijzer. Maar hier onder het wateroppervlak kunnen ze dus al zijn.

De boot was nog maar net vertrokken of we zagen de eerste al liggen. Heerlijk in het zonnetje. Veel van de hier levende beesten zijn al wel gewend aan de boot. Ze weten ook dat er wat te eten valt. Zodra de boot stil gaat liggen laten ze zich in het water glijden en duiken naast de boot op.


Aan een stok wordt een stuk vlees gebonden. Hij, in dit geval is het een zij, ligt eerst horizontaal in het water. Daarna laat ze de staart zakken en komt vervolgens verticaal het water uit en hapt naar het stuk vlees. Bij de derde sprong wordt het vlees gegeven.

Ik heb het ook op een filmpje staan. Helaas is het filmpje te lang om te plaatsen.

Er worden jaarlijks vele krokodillen gevangen in de haven van Darwin. Omdat het hier een beschermde diersoort is mag het niet gedood worden. Ze worden ondergebracht in farms waar er dan mee gefokt wordt.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten