woensdag 2 februari 2011

Cyclone Yasi

Het ligt er maar aan waar je in de wereld ergens woont. Voor de een is het een orkaan, voor de ander is het een tyfoon en de mensen hier praten over een cycloon. In dit noordelijke deel van Australie is een cycloon niets bijzonders. Meerdere keren per jaar trekken ze over dit deel van het land. Voor een cycloon categorie 2 draaien ze hun hand al niet meer om. Wat omgewaaide bomen opruimen en weer verder gaan. Maar deze cycloon is wel iets anders. Categorie 5. De laatste van deze categorie was in 1918.

Hier onder de Australische Erwin Krol houdt iedereen op de hoogte. De windsnelheden bedragen op dit moment 295 per uur. De cycloon trekt met een snelheid van 30 km per uur verder. Het oog heeft een doorsnee van rond de 100 km. Vanavond rond 22.00 uur plaatselijke tijd verwachten ze dat de cycloon het land zal bereiken. Samen met een springtij. De vloedlijn zal zo,n 6 meter stijgen. Ik denk dat de Nederlandse media er ook wel de nodige aandacht aan besteedt.

Op de foto hieronder zie je de naam van een weerstation midden in de krul. Deze gaf tot op enkele uren geleden nog allerlei gegevens door. Het station zwijgt nu in alle talen. Het vermoeden bestaat dat het helemaal verdwenen is. De mensen die er werkten waren al wel vertrokken.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten