maandag 21 februari 2011

Vliegende honden

Het was even zoeken, maar we hebben ze gevonden. De Flying Fox zoals ze hem hier noemen. Kalong in Indonesie. Ik wist dat ze overdag massaal in de Botanische Tuin verbleven. Na verloop van tijd zei onze neus dat we ze hadden gevonden. En ja hoor. Ze hingen in de verschillende bomentoppen in dit stuk van het park. Honderden schat ik. In de avond trekken ze hier weg op zoek naar voedsel.
Het is een vleermuis, maar deze gebruikt gewoon zijn ogen om voedsel en de weg te vinden. Ze eten met name vruchten. Op de foto hieronder zie je er een heleboel bij elkaar hangen. De meeste wapperden af en toe met de grote vleugels voor enige verkoeling.
Ze zijn best groot. Ze wegen ongeveer een kilo en kunnen een spanwijdte hebben van bijna een meter. Af en toe vloog er een naar een ander plekje. Een imposant beest. Ik heb ze 's avonds ook wel eens bij ons in de buurt zien vliegen.
Vele jaren geleden werd er gesproken over duizenden beesten die het park als thuishaven hadden gekozen. Ze waren er toen en ook nu niet zo blij mee. Ze vernielen met z'n allen aardig wat bomen (zie foto hieronder). Met veel geluid lukt het om ze te verjagen. Maar ze komen naar verloop van tijd toch weer. Ze zijn driftig op zoek naar een blijvende oplossing. Men is als de dood dat ze neerstijken in de eeuwen oude bomen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten